Wijnreis en Kooklessen in Umbrië

Zin in een lang weekend bij een prachtige landhuis op een heuvel in het platteland, 12 km van Orvieto, Umbrië, met elke dag kooklessen van een echte Italiaans ster chefkok, Paolo Trippini, lunchen van jullie zelf gemaakt in samenwerking met hem en zijn staff, wijnproeverijen en veel gezelligheid? Dat kan! Boek nu jouw VakantieLab ervaring en krijg 10% korting! Deze aanbieding is geldig tot en met 30 september 2016.

Het prachtige landhuis Orzalume, onze thuishaven...

Casale Orzalume ligt middenin de glooiende heuvels, zo’n 6 km van Corbara, en is recent geheel gerestaureerd. Het zwembad biedt een fantastisch uitzicht over de gehele streek van Orvieto.

Kom kennis maken met de Umbrische wijn!

Vier wijnproeverijen bij de belangrijkste wijnboerderijen van de gehele streek: Castello di Corbara, Arnaldo Caprai (Sagrantino di Montefalco), Decugnano dei Barbi en Titignano (wijnen van Salviano).

Kooklessen in het teken van top chefkok Paolo Trippini

Hier kunnen we zijn interpretatie van traditie en innovatie in de Umbrisch keuken leren kennen, een concept dat van start is gegaan bij zijn Maestro, de ster chefkok Gianfranco Vissani, ook uit Civitella del Lago.

Wijnrondreis en kooklessen in Umbrië

Beste liefhebbers van het goede leven, van Italië, koken en wijn, hier is Umbrië! Het borrelt, bruist, tintelt en sprankelt in deze streek die uitstekend geschikt is voor het produceren van wijn. Voor velen is Umbrië nog onontgonnen gebied, vandaar dat ik deze vibrerende wijnrondreis in het groene hart van Italië voor ons heb samengesteld, en schroom niet een paar flesjes voor thuis mee te nemen!
Het bijzonder aantrekkelijke programma voor een onvergetelijke tijd in Umbrië is als volgt:

Dag 1
Op de dag van aankomst worden we in de middag verwacht bij de receptie van Tenuta di Corbara, zo’n 12 km ten zuidoosten van Orvieto. Vervolgens gaan we naar het prachtige landhuis Orzalume, onze thuishaven waar we enkele dagen zullen verblijven. Casale Orzalume ligt middenin de glooiende heuvels, zo’n 6 km van Corbara, en is recent geheel gerestaureerd. Het zwembad biedt een fantastisch uitzicht over de gehele streek van Orvieto.
Rond 16:00 uur staat er een bezoek op het programma naar het wijnhuis Castello di Corbara. Pietro, de wijnboer, gaat met ons wandelen tussen de wijngaarden en zal een echte les over wijnmakerij geven. Natuurlijk staat daar ook een wijnproeverij met hapjes, zoals aperitief vóór het diner, voor ons klaar.
Voor deze avond hebben we het diner zelf besproken in restaurant Il Caio. Hier wordt een “menu à la carte” aangeboden met Umbrische specialiteiten in combinatie met streek wijnen van het wijnhuis Castello di Corbara.

Dag 2
Staat in het teken van top chefkok Paolo Trippini. Na het ontbijt bij Casale Orzalume, en misschien wel na de eerste sprong in het zwembad! gaan we rechtstreeks naar restaurant Il Caio, waar we vanaf 9:00 uur in de ochtend druk bezig zullen zijn met de eerste kookles. We gaan dan ingrediënten bespreken en de “mise-en-place” samenstellen en zodanig uitwerken zodat we aan de slag kunnen gaan voor een echte Italiaanse lunch die we ter afsluiting uiteraard zelf gaan benutten!
Daarna gaan we op visite bij het Sagrantino wijngebied, in Montefalco. Om 15:00 uur zijn we aanwezig bij het wijnhuis van Arnaldo Caprai, één van de eerste en beroemdste producenten van die prachtige fles van de Umbrische oenologie. We gaan wandelen tussen de wijngaarden, en vervolgens de kelders in, tussen barriques en staal vaten, begeleid door het prachtige verhaal van kundig personeel. De wijnproeverij vindt plaats in een schitterende zaal, waar we kennis maken met de verschillende soorten Sagrantino en alle andere wijnen die ze produceren.
Als er tijd genoeg is kunnen we ook nog naar Spello gaan, één van de mooiste middeleeuwse stadjes in heel Umbrië, met zijn pittoreske straatjes en gebouwen. Het centrum van deze stad is nog geheel in originele staat, en als we daar in Mei zijn dan is het mogelijk om de inwoners druk bezig te zien met het opstellen van de Infiorata, een kleurrijk spektakel dat ieder jaar op Sacramentszondag (tweede zondag na Pinksteren) wordt georganiseerd. Voor deze, door paus Urbanus in 1264 ingestelde feestdag van het heilig sacrament, worden de straten met gekleurde bloemenpatronen versierd.
Ook voor deze avond hebben we het diner besproken in restaurant Il Caio met een “menu à la carte” met Umbrische specialiteiten en heerlijke wijn uit het wijnhuis Castello di Corbara.

Dag 3
Na het ontbijt ontmoeten we wederom onze top chefkok Paolo Trippini bij het restaurant Il Caio voor de tweede kookles van onze reis. We gaan de menu-lijn samenstellen en maken verse pasta! enkele hoofdgerechten en een dessert. Ook vandaag eindigen we de kookles met het bereiden van onze eigen lunch.
Om 15:00 uur hebben we een afspraak met een andere grote protagonist van dit mooie wijngebied: Decugnano dei Barbi. Het is één van de oudste wijnboerderijen rond de Tiber vallei (het Corbara meer is een stuwmeer gecreëerd door de bouw van een enorme dam op de Tiber in de jaren ’50, recht tegenover het Corbara dorp). Deze wijnboerderij produceert top witte wijn, zoals de originele Orvieto Classico Superiore en een geweldige mousserende wijn, door klassieke methode vervaardigd, in de fles verfijnd binnen in een natuurlijke grot, onder aan de heuvel waar de oude gebouwen van de boerderij liggen. Na het bezoek aan deze wijngaarden en wijnkelders, hebben we in een oude middeleeuwse kerk, een wijnproeverij met de flessen van Decugnano dei Barbi, vergezeld door hapjes van lokale producenten.
Ook het diner van vandaag is wederom bijzonder: we gaan naar Ristorante Trippini in Civitella del Lago, het restaurant van de familie Trippini dat al generaties lang bestaat en nu gerund wordt door Paolo, onze top chefkok leraar. Hier kunnen we zijn interpretatie van traditie en innovatie in de Umbrisch keuken proeven, een concept dat van start is gegaan bij zijn Maestro, de ster chefkok Gianfranco Vissani, ook uit Civitella del Lago. De creaties van Paolo worden steeds bekender in de internationale gastronomische wereld, en ons kleine dorpje trekt meer en meer bezoekers die speciaal komen om in deze heerlijke vakantiestreek te genieten van de lekkerste voorstellen van zijn restaurant. Elke gang van het diner wordt geserveerd in combinatie met de prestigieuze wijnen van onze streek.

Dag 4
Na ons laatste ontbijt bij Casale Orzalume, vertrekken we naar het kasteel van Titignano, een geweldige ontdekking in deze streek en een enorm bijzondere ervaring. Titignano is namelijk een parel van steen en travertijn gelegen in het smaragdgroen van het Umbrische landschap, met een oude en intense geschiedenis. De boerderijen van Salviano en Vaglia maken deel uit van het wijndomein Titignano. Hier produceren de wijnboeren unieke kwaliteitswijnen met internationale druivenrassen. Giulio Fontani, dé gepassioneerde boer van het bedrijf, zal ons warm verwelkomen en samen met hem vertrekken we op een geweldige reis door de productie van wijn en extra virgin olijf (EVO) olie. Hij spreekt slechts Italiaans maar alles zal vertaald worden in het Nederlands en/of Engels. Na dit bezoek met uiteraard een proeverij van wijn en EVO olie, gaan we naar het restaurant in het kasteel, voor een traditionele Italiaanse lunch die je nooit meer zal vergeten! Een vast menu bestaande uit tientallen gangen, een ongelooflijke ervaring die ons in contact zal brengen met de meest authentieke traditie van de Umbrische keuken, die bij onze reisdeelnemers beroemd is geworden onder de naam Monster Lunch, en voor de Italiaanse cultuur is het een leuke traditie om de feestelijke zondagen door te brengen.
Na de Monster Lunch, is er tijd om te ontspannen en om eventueel te gaan wandelen op het platteland rond het kasteel, want dat zullen we nodig hebben!
Daarna gaan we afscheid nemen en vertrekken naar de luchthaven Leonardo da Vinci in Fiumicino, dichtbij Rome.
Onderweg dromend over de mooie ervaringen die we hebben opgedaan, de leuke contacten die we hebben opgebouwd, de heerlijke recepten en wijnen die we hebben ontdekt en uiteraard de volgende culinaire reis waar we elkaar dan hopelijk weer zullen ontmoeten.

De hoogtepunten:

 • Vervoer vanuit en naar de luchthaven Leonardo da Vinci in Fiumicino, dichtbij Rome, naar de locatie(s) in Umbrië.
 • Vervoer naar alle overige bestemmingen van deze reis, dus je bent niet de BOB!
 • Drie overnachtingen in het landhuis Casale Orzalume met zwembad.
 • ’s Morgens wordt een Italiaans (zoet) ontbijt geserveerd.
 • Twee kooklessen met top chefkok Paolo Trippini, dat is dan ook twee keer een lunch met zelf gemaakte gerechten!
 • Wijnproeverij bij Castello di Corbara.
 • Wijnproeverij bij Arnaldo Caprai (Sagrantino di Montefalco).
 • Wijnproeverij bij Decugnano dei Barbi.
 • Wijnproeverij bij Titignano (wijnen van Salviano).
 • Twee keer dineren bij het restaurant Il Caio.
 • Één keer dineren bij Ristorante Trippini in Civitella del Lago.
 • Zondag Monster Lunch bij het restaurant in het kasteel van Titignano.
 • Mogelijkheid om wijn, EVO olie en/of andere niet bederfelijke producten te kopen (of bestellen) en te ontvangen door een internationale koeriersdienst tegen lagere kosten.

De prijs van deze reis is € 795- per persoon.

Geboekt voor 30-09-2016 dan krijg je een korting van 10%.

De prijs is exclusief de vluchten van Nederland naar Rome Fiumicino en terug.

De prijs is ook exclusief wijn en alle andere dranken, zoals koffie, water enz., geconsumeerd tijdens het verblijf.

Reservering

  Wie is onze reisleider?

  Mijn naam is Enrico en ik ben geboren in Rome maar mijn familie komt uit Civitella del Lago, een middeleeuws dorp op een heuvel tussen Orvieto en Todi (Umbrië). We zijn daar al generaties lang, eerlijk gezegd waren we er altijd al, sinds de eerste mensen zich registreerden in dit dorp was daar ook een Cioccolini bij. Ik ben gepassioneerd van eten en wijn, en mijn kennis van de omgeving is ongekend groot. Ik leid je door de ontdekking van onbekende schatten van één van de mooiste en belangrijkste wijnregio’s van Midden-Italië.

  Pin It on Pinterest

  Share This