Titignano: een stukje paradijs in Umbrië
Umbrië, in het hart van Zuid-Etrurië. Titignano is een parel van steen en travertijn gelegen in het smaragdgroen van het Umbrische landschap, met een oude en intense geschiedenis.
Geboren als een kasteel, vóór het jaar duizend, door de eeuwen heen wordt het landhuis omringd door een klein dorpje, gelegen in het hart van een groot landgoed dat meer dan 3000 hectare strekt.
Dit specifieke gebied is uitermate geschikt voor de productie van wijn en olie. Het klimaat is goed, maar ook de bodem is perfect voor de productie van goede rode wijnen.
De wijnen van Titignano worden gewaardeerd over de hele wereld. Ze exporteren wijn naar de Verenigde Staten, China, Japan, Australië en Canada.
Recentelijk zijn ze ook begonnen met de productie van mousserende wijn. “Een nieuwe uitdaging waar ik met veel enthousiasme aan werk” zegt Giulio Fontani, directeur van Titignao Agricola.
“Mousserende wijn is het meest fascinerende deel van de wijnsector en ook het deel waar je de meeste bevrediging uit kunt halen” zegt Giulio. “We zijn nu bezig met een echte sprankelende vintage Pinot Noir”.
We bevinden ons in het hart van een van de oudste en meest prestigieuze delen in de wereld bekend om zijn traditie van wijn: de vallei van de rivier Tiber, de rivier van Rome.
Het uitzicht van de vallei vanaf de omringende heuvels, hoewel het vandaag de dag heel anders is dan in het verleden, is nog altijd prachtig, hartverscheurend mooi, ongeacht de millennia en de brutale agressie van de mens.
In het begin van de jaren ’60 werd er een dam over de rivier in de omgeving Corbara gebouwd ter opwekking van elektriciteit, waardoor het dal omgezet werd in een kunstmatig meer.
Het water van de Tiber overstroomden duizenden hectaren vruchtbare grond, hele dorpen, millennia aan herinneringen en dromen, groot en klein.
Vandaag de dag word de dam vrijwel niet gebruikt. En de belofte op een betere toekomst is verdwenen, als mist voor de zon.
Maar mensen zoals Giulio en de eigenaren van het landgoed van Titignano zijn in staat geweest om de uitdaging van het lot te accepteren en het te overwinnen, door het geduldig in praktijk brengen van eeuwenoude gewoonten, met de juiste toewijding en vastberadenheid, waardoor de prestige die het verdient uiteindelijk terugkeerde naar dit gebied door modern en innovatieve vertalingen toe te passen op de huidige ontwikkelingen.
“Dit bedrijf is nog steeds eigendom van de Corsini erfgenamen” zegt Giulio, “en strekt zich uit over een oppervlakte van 2000 hectare. Van de provinciale weg 79, tot aan de oevers van het meer van Corbara. Aan de andere kant van het meer is er nog een nederzetting met de naam Salviano en een ander middeleeuws kasteel, waar zich onze wijnkelders bevinden. We hebben ongeveer 70 hectare wijngaarden, waar wel vijftien verschillende druivensoorten groeien wit en rood.
De productie van wit is Orvieto Classico DOC (gecontroleerde herkomst) en Orvieto Classico Superiore DOC. Bij de productie van rode is het DOC Lago di Corbara.
Dankzij een onlangs opgerichte gezin link naar de Marchesi Incisa Della Rocchetta, eigenaars van een van de meest prestigieuze Italiaanse wijnmakerij, de Tenuta San Guido in de buurt van Bolgheri, in Toscane, producenten van meesterwerken als Sassicaia, Giulio de gelegenheid gehad om samen te werken met de ingenieur van deze wijnen, Giacomo Tachis, een van de meest wereldberoemde oenologen, en door de tijd dat ze werden vrienden en samen gemaakt het merk Salviano, dat is de ziel van alle Titignano Agricola’s wijnen.
Het concept impliceert het gebruik van internationale wijnstokken in combinatie met lokale, te profiteren van de buitengewone eigenschappen van de bodem en de absoluut gunstige micro-klimaat van het hele gebied.
De resultaten zijn verbluffend. En ze kunnen worden geproefd en genoten voor een zeer redelijke prijs, in vergelijking met hun concurrenten.
“Mijn werk bevat niet alleen het produceren van wijn en olie” zegt nog steeds Giulio. “We houden ons ook bezig met toerisme. We hebben twee dorpen, die volledig zijn gerestaureerd en ruimte bieden aan 40 kamers en een restaurant. Mijn vrouw Monica is een grote hulp. Ze is dol op koken, autodidact. Ze geniet van koken en doet het met passie. Ik gebruik mijn passie bij de wijnen en zij gebruikt haar passie in de keuken.
We proberen dit enorme bedrijf te runnen met 50 medewerkers. We zijn allemaal nauw verbonden met elkaar”.
Op het moment ligt alle bij de onderneming behorende grond in een beschermd gebied, het Parco Fluviale del Tevere. Op ruim meer dan 1000 hectare, is de vegetatie typisch mediterraanse maquis. Je vindt daar wilde zwijnen, herten, stekelvarkens, en veel zeldzame roofvogels zoals de slechtvalken en buizerds. Het gebied valt onder de nieuwe EU wetgeving voor de bescherming van flora en fauna.
“Ons bedrijf heeft paden aangebracht in het gebied, vanwaar onze gasten een blik kunnen werpen op het prachtige landschap” zegt Giulio.
“Het is soms best zwaar, in zo’n groot bedrijf is het werk nooit klaar” Giulio zegt. “Ik heb geen vrije dagen want het werk op de boerderij gaat op zaterdag en zondag gewoon door als er gasten zijn. En we willen ons best doen om hun vakantie zo goed en interessant mogelijk te maken.
Dus organiseren we ook proeverijen, cursussen, rondleidingen en excursies. Het gaat maar door. Maar als het werk met enthousiasme wordt gedaan, is het niet al te vermoeiend”.
We verbleven in de kamers van het kasteel, die gebruikt werden als onderdak voor bezoekers, evenals vele andere gebouwen in het dorp. We hebben genoten van het adembenemende uitzicht als je wakker wordt en het eenvoudige maar elegante comfort van deze ruimtes. Zoals de oorspronkelijke vroege ‘900ste smeedijzeren bedden met hun hoge matrassen, de oude fresco’s op het plafond, de badkamers in de kelder, bedekt met roze marmer uit Portugal met uitsparingen in de wallen die als venster fungeren.
Een reis naar het verleden en op hetzelfde moment naar de toekomst, een toekomst die nu is gegarandeerd voor dit land en zijn mensen door het werk en de passie van degenen die in staat zijn geweest om voor haar te zorgen.
Dit is de reden waarom de zon opkomt over de vallei van de Tiber, dag na dag, seizoen na seizoen, want het heeft al duizenden jaren uitzicht op een van de mooiste landschappen van Italië, en de wereld.