Een oude en intense geschiedenis

De Decugnano wijn komt al voor in 13de eeuwse documenten en Etruskische vondsten doen vermoeden dat het land al veel eerder gecultiveerd was. De grond, lucht, temperatuur en het klimaat maken dit gebied uitermate geschikt voor wijnbouw.

Decugnano dei Barbi: wijndomein vanaf het XIII eeuw

Locaties in Umbrië

Decugnano dei Barbi is producent van premium Umbrisch wijnen. Het landgoed van Decugnano dei Barbi is gelegen in de buurt van de stad van Orvieto, in Fossatello di Corbara, in het oude gedeelte van de productie van Orvieto Classico. Het is gelegen op een heuvel met uitzicht op de rots Orvieto op 320 meter boven de zeespiegel. Zijn bijzondere en bevoorrechte positie is perfect voor de kwaliteit van de productie.Het microklimaat, met zijn blootstelling aan de zon, en de bodem van mariene oorsprong, marly, kleihoudend, rijk aan fossiele oesters en schelpen van het Plioceen tijdperk, maken dit gebied bijzonder geschikt voor de wijnbouw. Deze ideale ventilatie van de wijngaarden voltooien het unieke karakter van deze locatie.

Decugnano is een naam die dateert van ten minste acht eeuwen geleden, wat het gebied aangeeft waar het landgoed gebouwd is. De oorsprong van de wijnbouw gaat terug tot de oudheid: Decugnano wijn was het resultaat van een opdracht van de XIIIe eeuw, toen de wijngaard toebehoorde aan de kerk onder de naam ” Santa Maria di Decugnano “. Desalniettemin, enkele archeologische Etruskische vondsten wijzen erop dat dit land al in vroegere tijden gecultiveerd is geweest. Claudio Barbi werd de eigenaar van het landgoed in 1973. Hij kocht het vanwege de uitstekende wijn die er werd geproduceerd, die behoorden tot de beste die in de regio van Orvieto werd geteeld. Het was pas in 1978, na een lange periode van reorganisatie binnen het bedrijf, dat Decugnano dei Barbi van start is gegaan met het op de markt brengen van haar producten: een witte wijn, een rode wijn (één van de eerste kwaliteitswijnen uit dat gebied) en de eerste “champenois” geproduceerd in Umbrië.

Het was in 1981 dat Decugnano dei Barbi de eerste fles Italiaanse wijn produceerde die is verkregen door middel van het gebruik van de “muffa mobile” (botrytis cinerea), zoals de beroemde wijnen uit Sauternes in Frankrijk: pourriture Noble. Tot op dat moment had niemand zich gerealiseerd dat de Botrytis Cinerea zich voordeed in de wijngaarden van sommige gebieden rondom Orvieto. De belangstelling om het resultaat te verbeteren werd bereikt in 1988 met de productie van Il Rosso, een complexe wijn gekenmerkt door raffinage vaten gedurende 24 maanden. In 1994 werd Il Bianco geproduceerd. In 2001, na een experiment, is er gestart met de productie van Pinot Nero. Vandaag de dag, is Decugnano dei Barbi beroemd en zowel in Italië als in het buitenland gewaardeerd om zijn hoge kwaliteitswijnen.

De constante zorg door Decugnano dei Barbi, voor kwaliteit, innovatie en technologie, en niet te vergeten de traditie, kan worden opgemerkt bij een bezoek aan de grote wijnkelders. Alle apparatuur en machines zijn technologisch geavanceerd. De wijnkelders zijn ook uitgerust met een geautomatiseerde installatie voor het regelen van de most gisting temperatuur en het behoud van de wijn. Het bedrijf maakt ook gebruik van grote en indrukwekkende uitgegraven grotten in de lavarock om de mousserende wijn te produceren en bepaalde soorten wijn in speciale vaten te laten rijpen. De constante temperatuur is altijd rond de 13 ° -14 ° C met een relatieve vochtigheid van bijna 100 %. Dit zijn enkele belangrijke factoren in de ontwikkeling van het maken van top kwaliteitswijn.

Decugnano dei Barbi is een dynamisch bedrijf, die zich met zorg bezighoudt met het experimenteren. Nieuwe rassen en klonen worden voortdurend getest samen met nieuwe methodes van wijnbouw. Het bedrijf heeft het voorecht om de eerste te zijn om de mogelijkheid te bestuderen van het produceren van een hoge kwaliteit rode wijn in de regio van Orvieto, een gebied dat zich altijd al heeft gewijd aan de productie van witte wijn. Decugnano dei Barbi houdt voortdurend contact met de universiteit van Perugia, waar de klimatologische omstandigheden in het gebied gecontroleerd worden door middel van een geautomatiseerd bediening paneel dat de beste tijd aangeeft om de belangrijkste interventies op de wijngaarden uit te voeren.

Wijnrondreis en kooklessen in Umbrië

Zin in een lang weekend bij een prachtig landhuis op een heuvel in het platteland, 12 km van Orvieto, Umbrië, met elke dag kooklessen van een echte Italiaanse ster chefkok, Paolo Trippini, lunchen door jullie zelf gemaakt in samenwerking met hem en zijn medewerkers, wijnproeverijen en veel gezelligheid? Dat kan! Boek nu jouw VakantieLab ervaring en krijg 10% korting! Deze aanbieding is geldig tot en met 30 september 2016.

Pin It on Pinterest

Share This